fbpx

Gør det lettere for dit barn at falde i søvn

Vi kender det nok alle sammen – børn som voksne. Nogle gange er det svært at få ro på sind og krop til at falde i søvn om aftenen. Og det er ikke så mærkeligt. Der er så et højt tempo i verden i dag. Vi bliver hele tiden bombarderet med stimuli, så det er nemt at føle sig overstimuleret. Det er det nok især for børn. Det kan gøre det svært bare lige pludselig at skulle lægge sig i seng og finde ro til at sove.

Det kan være vildt frustrerende, når ens barn ikke vil sove. Men at blive frustreret og skælde ud vil nok blot sætte børns adrenalin-niveau op og skabe endnu mere uro og besvær med at finde ro. Så det børn nok i virkeligheden har brug for, når de ikke kan sove, er et anker at holde fast i. Noget de kan fokusere deres tanker på, som hjælper dem til at finde ro og falde i søvn.

 

Bodyscan for børn

Derfor kan du ved sovetid lære dine børn at sige godnat til hver af deres kropsdele – som en børnevenlig body-scan. Det giver noget at holde fokus på, og det kan hjælpe til at finde ro i kroppen.

 

Du kan for eksempel fortælle om deres trætte fødder, som de gerne må sige godnat til.
Om deres ben, som har løbet og været i gang hele dagen.
Om deres mave, som de må slappe mere og mere af i, for hver gang de trækker vejret.

 

På den måde kan du øve dit barn i selv at lave en bodyscan meditation og sige godnat til hele sin krop ved sovetid.

Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor nemt det er for dem at holde fokus og selv finde ro. Børn har generelt brug for, at tingene bliver gjort konkrete og håndgribelige, når det er lidt abstrakt.

Det var dét, som gav mig lyst til at gøre afspænding og mindfulness meget konkret for børn gennem børnebogen ”HVORFOR skal jeg sove?” – hvor der bl.a. er billeder af hovedpersons forskellige kropsdele, som lægger sig til at sove – kombineret med en bodyscan meditation til slut i bogen. Det gør afspændingen visuel og konkret og nemmere for børn at bruge.

Hvis dit barn også kan have glæde af at få et fysisk anker til at gøre afspænding nemmere, er bogen nem og billig at få fat i lige her.

“Mine børn har brugt bogen til at komme ind i et afslappet gear ved sovetid og har øvet mindfulness teknikkerne til sidst.

Jeg var bange for, at de ville have en modstand mod bogen, fordi den handlede om at skulle sove. Men fordi bogen starter et andet, mere spændende sted, havde de ingen modstand. De syntes, den var spændende. Det sætter langsomt deres tempo ned at læse bogen og lytte til den guidede meditation efter historien.”

Nina - mor til to

om børnebogen: HVORFOR skal jeg sove?